Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Graffiti

2008.05.21
Ez a dolog 1970-'71 környékén kezdodött Amerikában. Egy Taki nevű egyén elkezdte mindenhova felírni azt, hogy "Taki 183". Mire a rendorség rájött, hogy a 183 mit is jelentett (abban az utcában lakott Taki), addigra már Taki híres volt. Ez az ötlet sok embernek tetszett! Így hát sokan elkezdtek firkálni. Késobb elkezdték alakítgatni a betűiket, formálták, díszítették, így mindenkinek kialakult a saját stílusa.

Magyarországba 1992-'93 környékén jött be ez az irányzat, elso firkászok közé tartozik a még ma is létezo PNC (Pride Not Crime) csoport! Azután sokan elkezdtek itthon firkálni! Ma is sok firkász akad kicsi hazánkban, de sajnos nem sokan veszik komolyan a Hip Hop-ot! Tehát ez a dolog a Hip Hop-nak egy olyan ágazata, ahol a firkászok saját kiválasztott nevüket írják fel falakra, vonatokra, villamosokra, hévekre, ezzel jelezve, hogy "ott jártam". Egy firkász akkor lesz nagy a többiek szemében, ha olyan helyre fest, (és olyan minoségűt) amilyet mások nem mernek megfesteni. Minél sajátosabb és jobb a stílusa valakinek, és sokat fest, annál jobban lesz elismerve mások által elvileg!

A festésnek több ágazata van, eddig az ugynevezett "teg-ekről" beszéltünk, pedig ide tartozik még a grafiti is, ami már világszerte elismert művészet. Manapság a festők olyan alkotásokat készitenek, hogy az bármely képzőművészeti múzeumba megállná a helyét! Vannak kik inkább ábrákat, vannak kik a nevüket festik fel, s itt is különbözik a dolog, valakik falakra, valakik vanatokra fújnak.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.