Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar hiphop

2008.05.21


Talán meglepő, de első sorban Fenyő Miklós nevét kell megemlítenünk, ha a magyar hiphop gyökereihez akarunk visszanyúlni. Neki köszönhető, hogy hazánkban megjelent a break. Ugyanis minden a break-korszakkal kezdődött. Egy Németországban tett látogatása alkalmával látta először Fenyő a „furcsán” mozgó fiatalokat. De nem csak ez ragadta magával, hanem az ehhez társuló zenei irányzat is. Olyannyira, hogy itthon stúdióba vonult, hogy egy olyan albumot készítsen, melyben felhasználja az új tapasztalatokat. A médiában is terjesztette az új irányzatot. Break-klubbokat alapított, versenyeket, melyek során feltűntek olyan csapatok, mint a Turbo Break Company vagy a Harlem Company.
A zenei életben is mérföldkő volt a rendszerváltás. Sokkal könnyebbé vált hozzájutni a külföldi zenékhez, videoklippekhez.
Ehhez az időszakhoz köthető első hatalmas sikerű banda, a Geszti Péter vezette Rapülők volt. Csavaros rímeikre ma is rengetegen emlékeznek.
Létezik az ún. underground (földalatti) hiphop. Általában kiadatlanok, így leginkább az interneten terjednek. Képviselőik: Akkezdet Phiai, Dózis (Trogaz), Az idő urai,FankaDeli,Hősök,Testament Rec.,Dynasztija,Fluor Filigran,Phoenix,SP,Sub Bass Monster,Children of Distance,Yugo,MC Gőz,ATF,Mes,BasisKaffe,stb.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.